Bom dia Portugalia!

czyli finał konkursu dla projektantów wnętrz

Espresso to jedyna wersja kawy tutaj uznawana, do tego dieta jest lekka i śródziemnomorska. Świeże owoce morza, delikatne wędliny, sery i oliwki. Między posiłkami smakołyki z piekarni – pyszne, kruche i słodkie. Po pysznym jedzeniu długie, piaszczyste plaże i doskonałe wino. Wszystko to w towarzystwie miłych ludzi! Gdzie tak spytacie? W Portugalii! Wiemy to, bo byliśmy tam całkiem niedawno.

Kolejna edycja konkursu organizowanego przez salon Bellamica dla architektów zakończyła się sukcesem, a konkretnie kolejnym cudnym wyjazdem. Standardowo już poza pięknymi wspomnieniami przywieźliśmy wszyscy mnóstwo inspiracji i głowy pełne pomysłów. Co w Portugalii zachwyciło nas najbardziej? Ciężko było nam odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie. Jesteśmy zgodni, że jednym bardzo, drugim bardziej podobało się wszystko.

Ach jak my jedliśmy tam pyszności. Na naszych talerzach zawsze było świeżo, kolorowo i lekko. Pyszna portugalska kuchnia to pełne smaku śródziemnomorskie przysmaki, sery i ryby – wśród których najbardziej popularny jest suszony i solony dorsz. Portugalski przysmak, który podobno każdego dnia można jeść przygotowanego w inny sposób.

Nie tylko jedliśmy, oczywiście. Zwiedziliśmy Lizbonę, Aveiro oraz Porto. Przeszliśmy sporo kilometrów. Nasze nogi były zmęczone, a oczy pełne zachwytu. Mnóstwo pięknych, architektonicznie ciekawych miejsc pełnych historii. Kolorowe murale, tramwaje, urocze uliczki i azulejos – białe płytki, pokryte mozaiką lub na których namalowany jest obraz, widoczne w wielu miejscach. Nasze uszy też miały ucztę, bo zwiedzając Porto w Casa de Musica trafiliśmy na próbę orkiestry. Wieczorami było Fado i było wino. Najpyszniejsze.

W Portugalii wszystko się zgadza. Pogoda nam dopisała. Nie mogło być inaczej, ponieważ ten kraj to jedna z całorocznych destynacji. Cudowne 20 stopni dało nam szansę cieszyć się tym wyjątkowym miejscem z końca Europy w pełni.

Mamy kilka zdjęć, które najszczerzej nawet w połowie nie oddają tego, jak jest tam naprawdę. Po te kolory, smaki i zapachy trzeba przylecieć osobiście. Jest ku temu sposobność. Nowa edycja konkursu dla architektów rusza 1 listopada i trwa do 15 kwietnia. Wszystkie szczegóły najchętniej przekażą Wam: Ela, Grzegorz, Marcin i Łukasz. Numery kontaktowe do nich znajdziecie na naszym Facebooku. Zapraszamy do udziału w konkursie! Tymczasem, na zachętę, kilka zdjęć!

Zobacz inne wpisy